Rizika vzniku rakoviny

Mnoho lidí se snaží pro své zdraví udělat maximum. Lze se ale také ubránit vzniku rakoviny? Genetické vlohy, které nám byly dány do vínku, už bohužel neovlivníme. V prevenci rakoviny se ovšem můžeme zamyslet nad tím, jak jíme, jak se hýbeme nebo jestli není vhodné přestat kouřit.

Strava

Strava je nejčastějším rizikovým faktorem, který se podílí na zvýšení pravděpodobnosti vzniku nádorů. Typické je to na příkladu nádorů tlustého střeva, které se u obyvatel České republiky objevují častěji než kdekoliv jinde na světě. Ale i rizika prakticky všech dalších nádorových onemocnění jsou v poměrně úzkém vztahu k tomu, co jíme.

Nejčastější české stravovací nešvary spojené se zvýšením rizika nádorů:

  • nadměrné solení
  • přejídání se a s tím spojená obezita
  • nedostatek čerstvých potravin (ovoce, zeleniny) a nadbytek
  • upravovaných a trvanlivých potravin s "éčky"
  • nadbytečný příjem masa, časté pojídání uzenin
  • časté požívání bílého pečiva na úkor tmavého a celozrnného
  • zbytečně velký příjem živočišných tuků a tučných jídel
  • nadbytek smažených jídel (řízky, hranolky), časté pojídání brambůrků a podobných pochutin
  • přepepřování, používání velkého množství dresinků

Mimochodem: Strava je nejdůležitějším rizikovým faktorem, ale v těsném závěsu za ní je kouření. Kouření zvyšuje u některých nádorů jejich riziko až několikanásobně (riziko úmrtí na karcinom plic je muže kuřáka vyšší 23krát).

Genetika

Drtivá většina nádorových onemocnění má jednoznačně genetický podklad, který se projevuje jako předpoklad k určitému typu nádoru. Tento předpoklad se nemusí v životě projevit, ale často se tak stane. Dochází k tomu zejména v situaci, kdy se s ním zkombinují některé rizikové faktory.

U určitých typů nádorů je zdokumentováno dědičné zvýšení rizika. To se vyskytuje u zhruba deseti procent zhoubných nádorových onemocnění. Projevuje se tak, že se nádorové onemocnění v určité rodině objevuje v několika generacích po sobě a obvykle přichází v dřívějším věku, než bývá pro daný typ nádoru obvyklé. Popisovány jsou takzvané „nádorové rodiny“, v jejichž rodokmenu se určité nádory vyskytují častěji a mívají závažnější průběh. Při podezření na dědičné riziko lze provést na náklady pojišťovny genetické vyšetření, které zjistí, zda jsou přítomny charakteristické mutace některých genů.

Věk a nádory

Mezi pátým a sedmdesátým rokem života stoupá riziko nádorového onemocnění s věkem. Po 35. roce života je tento vzestup mnohem strmější. To jen potvrzuje známou skutečnost, že rakovina je nemocí z opotřebení buněk.

Kouření

Nejznámějším rizikovým faktorem, který lze ovlivnit, je kouření. To úzce souvisí se stylem života a celkovým přístupem k vlastnímu zdraví. Stres, kouření a sedavé zaměstnání působí na nádorové choroby jako dobré hnojivo.

Podle mezinárodní studie vědci vytipovali devět celosvětově nejrizikovějších faktorů prostředí a životního stylu, které souvisí s rakovinou. Jsou to:

  • nadváha a obezita,
  • malá konzumace čerstvého ovoce a zeleniny,
  • nedostatek pohybu,
  • kouření,
  • alkohol,
  • nechráněný sex a rizikové sexuální chování,
  • znečištění vzduchu ve městech,
  • přítomnost kouře ze spalování pevných paliv v domácnosti,
  • znečištěné injekce ve zdravotních zařízeních (platí spíše pro země třetího světa).


Vyhledat odborníka - Databáze specialistů na onemocnění kolorektálním karcinomem Pečuji o blízkého s kolorektálním karcinomem

Poradna lékaře

 

dotaz: Dobrý den.Chtěla bych se zeptat kolikrát a jak často mají přijímat jídlo a jak velké porce pacienti s ileostomii .Máme 76letou maminku po komplikované operci pro CA tl.střeva ,která skončila vývodem tenkého střeva. Za Vaší odpověď předem děkuji. S ...

odpověď: Spíše častěji, dobře stravitelnou stravu.Ale je to již spíše otázka pro kolegu specialistu v oblasti nutriční výživy než pro mne - onkologa.

 
vstup do poradny
Kolonoskopie jako prevence Sebediagnostika - Otestujte se na rizika
 
 
Panenka
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Revmatické nemoci